UE vrea sa înlocuiască grănicerii noștri cu polițiștii ei. Planul Comisiei Europene de a crea o poliție europeană de frontieră va întâmpina opoziția multor state

Propunerea care va oferi Comisiei Europene puterea de a trimite forțe în statele membre UE pentru a apăra frontiera europeană comună va întâmpina rezistență din partea multor țări, când va fi publicată săptămâna aceasta, relatează Reuters în pagina electronică. https://i1.wp.com/storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/14918703/1/slovenia-hepta.jpg

CE vrea să poată mobiliza personalul noii Agenții Europene de Frontiere și Pază de Coastă fără consimțământul statului vizat, așa cum se procedează în prezent, au declarat pentru Reuters oficiali europeni la începutul lunii.

Oficialii UE susțin că aceasta ar fi o opțiune mai degrabă teoretică și subliniază că orice încălcare a suveranității naționale ar fi contrabalansată de puterea majorității statelor membre de a bloca intervenția Comisiei.

CE va prezenta marți planul de a consolida agenția de frontiere Frontex, care ar urma să aibă de șase ori mai mulți angajați, au declarat oficiali UE.


Eșecul de a consolida granițele externe ar determina mai multe state membe să impună controale la frontierele interne ale blocului comunitar, slăbind spațiul de liberă circulație și consolidând naționaliștii antieuropeni precum Frontul Național din Franța.

Dar în timp ce unele puteri ca Franța și Germania susțin astfel de prerogative pentru UE, alți lideri europeni și-ar putea exprima îngrijorările la summitul de joi. Italia a făcut presiuni pentru o “europenizare” a frontierelor externe pentru a reduce costurile pe care ea și Grecia le suportă în vederea securizării graniței maritime din Mediterana.

“Această idee va întâmpina opoziția multor state membre”, a declarat un diplomat european. “Considerăm că o asemenea soluție ar fi un amestec prea mare în competențele interne ale statelor membre”, a adăugat acesta.

“Comisia ne testează limitele”, a subliniat un alt diplomat, comparând acest demers cu sistemul de cote obligatorii pentru preluarea imigranților, care a înfuriat est-europenii.

Germania și Franța, îngrijorate de pericolul reprezentat pentru sistemul Schengen de cei un milion de imigranți care au sosit pe mare pîn Italia și Grecia anul acesta și se îndreptau spre nordul Europei, au cerut control central asupra frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație și, în ultimă instanță, puterea de a trimite forțe europene neinvitate.

Dar chiar și susținătorii planului de la Bruxelles recunosc că va întâmpina rezistență. “Toată lumea susține consolidarea Frantex, dar cnâd vine vorba de o poliție de frontieră comună va trebui să vedem. Au existat îngrijorări”, a declarat un diplomat.

Guvernele așteaptă să judece propunerea după ce o vor vedea, dar unii diplomați au afirmat că statele ar putea cere măsuri de protecție mai puternice în fața riscului de a fi obligate de CE să acționeze. Riscul actual ca un stat să fie suspendat din acordul Schengen dacă nu apără frontiera externă a UE este suficient, argumentează unii diplomați.

Oficiali UE au declarat vineri că polițiștii de frontieră străini vor fi sub comandă locală atunci când vor fi mobilizați. la fel ca în prezent.

Detaliile planului vor fi anunțate marți, alături de propunerile privind transferarea refugiaților sirieni direct din Turcia în Europa și modificarea regulilor Schengen pentru a îmbunătăți securitatea în urma atacurilpor din 13 noiembrie de la Paris. Liderii UE se vor întâlni două zile mai târziu, dar probabil nu vor discuta acest subiect în profunzime. Sursa : Mediafax

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s