Bachir, afaceristul din Dubai care a fraudat milioanele destinate orașului Sinaia, nu poate fi arestat, deși nu se ascunde

Bachir Mazen

Bachir Mazen, prin intermediul firmei Passavant Energy&Environment srl (fosta Passavant Roediger Romania), a preluat un contract de firma prahoveană Cast srl, deși acest lucru era interzis de contractul de finanțare europeană. Mai mult, acesta, alături de administratorii Cast srl și a unei companii libaneze au pus la punct un plan prin care au păcălit autoritățile române, dar și pe cele europene.

Rețeaua a fost descoperită de DNA Alba Iulia și a fost trimisă în judecată în acest an. Bachir Mazen are în continuare o măsură de arest preventiv, dar autoritățile române nu o pot pune în practică pentru că nu există un acord de extrădare cu Emiratele Arabe Unite și nici cu Libanul, țara sa de origine. Avocatul său, Nicu Zicu, ne-a confirmat că acesta este arestat în lipsă. „Oricum el a fost audiat de Interpol. A dat declarații la dosar. Are afaceri în Dubai, dar reședința sa este în Liban, el fiind cetățean libanez. România nu are tratat de extrădare nici cu Libanul”, ne-a declarat acesta.

Afaceristul arab acuzat de corupție în România este șeful uneia dintre cele mai mari companii de lucrări în infrastructura necesară tratării apei potabilă și menajere din Europa și Orient, este vorba de firma PassavantRoediger  Energy din Germania, deținută de holdingul arab Drake & Scull International din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Compania are filiale mai ales în zona arabă și în Europa de Est. Valoarea Drake % Scull este undeva la zece miliarde de dolari .

Bachir, atras de țeparii români

Bachir Mazen este acuzat de procurorii români de constituire a unui grup infracţional organizat și complicitate la săvârşirea infracţiunilor de folosire de documente false şi cu conţinut inexact care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune.

În iunie 2012, Hidro Prahova, companie deținută de Consiliul Județean Prahova, a acordat un contract de refacere a rețelei de canzalizare și apă potabilă pentru Sinaia, Breaza și Comarnic asocierii condusă de firma prahoveană Cast srl și compania libaneză Butec SAL. Asocierea urma să beneficieze de cele 62 de milioane de lei. Cast nu avea capacitatea realizării lucrărilor, iar susținerea Butec era de fapt una falsă, aș că administratorul societății prahovene a căutat soluţii pentru cesionarea contractului, operaţiune juridică permisă în anumite condiţii de legislaţia achiziţiilor publice.

„Negocierile s-au purtat între Palada, în numele Cast şi Khalil Saad, în numele Passavant, acesta din urmă acţionând cu aprobarea şi sub directa îndrumare a administratorului Mazen Bachir”, scriu procurorii DNA.

Avându-se în vedere prevederile legale prin care era interzisă cesiunea (pct. 1.7 din Condiţiile generale ale contractului ) şi care stipulau acordul expres al beneficiarului la orice subcontractare (pct. 4.4 din Condiţiile generale ale contractului şi pct. 3.1 din Condiţiile particulare ale contractului ), la data de 25 noiembrie 2013 SC Cast, reprezentată de inculpatul Mihail Iordache, şi Passavant Roediger Romania, reprezentată de Bachir, au încheiat contractul  în valoare de 59.165.106 lei (exclusiv TVA) aparent de subcontractare, are ascuns preţul cesiunii în procentul din lucrări rămas de executat în sarcina Cast srl, fără însă ca acestea să fi rămas în realitate de executat în sarcina societăţii cedente.

Rezultatul negocierilor s-a concretizat în încheierea de către Cast srl şi Passavant Roediger Romania, ultima reprezentată de  Bachir, a unui contract prin care se prevedea subcontractarea unui procent de aproximativ 94% din întreaga lucrare. Acesta a fost completat prin actul adiţional 1 din semnat la data de 5 martie 2014 de aceeaşi inculpaţi, prin care procentul subcontractării a fost mărit la 97%.

„Deşi contractul este denumit contract de lucrări, în care Passavant are calitatea de subcontractor, în realitate, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor acesta este un contract de cesiune, Cast nemaiavând obligaţia să execute nicio lucrare în schimbul încasării a 3% din valoarea totală a contractului, sumă ce în realitate reprezintă preţul cesiunii”, se mai precizează în rechizitoriul DNA.

Acuzațiile aduse afaceristului din Dubai

Conform procurorilor, Bachir a contribuit şi a făcut posibilă folosirea în etapa de executare a CL1 cu caracter inexact, cu consecinţa obţinerii pe nedrept a avansului, constituie complicitate la săvârşirea infracţiunilor de folosire de documente false şi cu conţinut inexact care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune, fapte prevăzute de art. 48 Cod penal rap la art. 181 alin. 1, 3 din Legea 78/2000 şi art. 48 Cod penal rap. la art. 244 alin. 1,2 Cod penal, infracţiuni săvârşite în condiţiile art. 38 alin2 Cod penal.        Sursa : http://cetateanul.net/articol-principal/bachir-milionarul-din-dubai-care-fraudat-milioanele-destinate-orasului-sinaia-nu-poate-fi-arestat-desi-nu-se-ascunde/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s