Spre deosebire de Romania, Polonia isi continua politica care vine in ajutorul cetatenilor sai.LECŢIA POLONEZĂ: Polonia dă o lege pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare în valută, protejandu-si cetatenii.

La noi, Guvernul , presedintele Iohannis si Banca Nationala actioneaza permanent in favoarea Bancilor si a Lobby-ulului Bancar din afara tarii. Ultimul exemplu de acest fel s-a inregistrat cu ocazia Legii darii in plata, lege pe care Iohannis a returnat-o in parlament executand practic cererea lobby-ului bancar international.


Preşedinţia Poloniei a propus vineri un proiect de lege pentru conversia în zloţi a unor credite ipotecare în valută echivalente cu 42 de miliarde de dolari, în timp ce Parlamentul a aprobat introducerea unei taxe anuale de 0,44% pe activele instituţiilor financiare, transmite Bloomberg.

Programul de conversie a creditelor, care va fi analizat de autoritatea de reglementare a sectorului bancar, înainte de a fi trimis la Parlament, prevede obligarea băncilor să accepte plata ratelor la un curs valutar “corect”, dacă părţile nu se înţeleg pentru transformarea voluntară a acestora, a declarat Maciej Lopinski, consilier al preşedintelui Andrzej Duda.

Costul programului pentru bănci va fi evaluat de autoritatea de reglementare, a spus Lopinski reporterilor.

În urma informaţiilor, acţiunile PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, au scăzut cu 1,5%, iar cele ale Bank Pekao, a doua din piaţă, cu 1,1%.

Titlurile Commerzbank au coborât cu 1% şi Bank Zachodni WBK, divizie a Banco Santander, cu 1,9%.

Polonia urmează exemplul altor ţări din Europa de Est, care au convertit credite ipotecare în valută, inclusiv în franci elveţieni, după creşterea puternică a acestora, înainte de criza financiară din 2008.

Legea referitoare la conversia creditelor din valută în monedă locală va mări costurile suportate de bănci, după ce parlamentarii au adoptat vineri o nouă taxă pe activele instituţiilor financiare, echivalentă cu 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde dolari), respectiv o treime din profiturile lor din ultimele 12 luni.

Guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a avertizat joi că această combinaţie între noua taxă şi conversia creditelor poate pune în pericol unele bănci şi să afecteze economia Poloniei.

Cursul de schimb “corect” va fi stabilit individual pentru fiecare împrumutat, în baza unei formule speciale, şi va fi calculat prin compararea costului împrumuturilor în zloţi cu cel al creditelor în valută, obiectivul fiind egalizarea costurilor, a spus Lopinski.

Împrumutatul va putea să cedeze băncii proprietatea folosită drept garanţie pentru împrumut, pentru anularea ipotecii fără costuri suplimentare, a declarat Aneta Fran-Adamek, jurist la preşedinţie.

Problema împrumuturilor în valută s-a acutizat după ce Elveţia a eliminat plafonul care limita aprecierea francului faţă de euro, în urmă cu un an.

sursa: Ziarul Financiar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s