Cătălin Prisacariu scrisorică pentru Călin Popescu Tăriceanu: Dragă Călin, dacă ai ocazia să vorbești la pușcărie? | OPINIE

Cătălin Prisacariu este Senior Editor România Liberă

Dragă Călin, știu că ești fanul genului epistolar, așa că-ți trimit o scrisorică. Deschisă, precum cele cu care obișnuiești să ne obosești de ceva vreme sub antetul Senatului. Încep, dragă Călin, prin a-ți spune că ești una din cele mai mari greșeli pe care politica românească a făcut-o după 1990.

Și nu doar pentru că ai fost răpit unei cariere de modelin cu privirea goală și capul așijderea și nici numai pentru că ai avut suficiente dregătorii înalte încât să influențezi esențial în rău funcționarea statului. Ci, mai ales, pentru că ai cultivat o generație politică tânără după chipul și asemănarea ta: arogantă, superficială, perversă și fundamental coruptă.

Înainte, însă, să montezi bombe politice umane la vârful PNL și al Guvernului, după 2004, ai aruncat în aer Hidroelectrica în mandatul CDR. Ca ministru al Industriilor, ai deschis drumul unui DIP, de exemplu, inițiind contractele de retehnologizare de la Porțile de Fier cu firmele care gravitau în jurul „elvețianului“ Buzăianu. Nici până în ziua de azi, deși au trecut aproape 20 de ani de atunci, nu îți putem cu adevărat aprecia (din păcate!) contribuția penală reală în această poveste pe care a ridicat-o la rang de artă pedeseristul Dan Ioan Popescu.

Dar măsura adevărată a nemerniciei, dragă Călin, ți-ai dat-o în urma unui accident al istoriei recente: retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidențială, urmată de instalarea ta în postura de candidat de premier al Alianței D.A. Și, fatalitate, de numirea ta ca prim-ocupant al scaunului de la Palatul Victoria. Bilanțul scurt, dar foarte relevant, arată că ai împrospătat garda de conducere a liberalilor cu o generație de tineri hulpavi care își pavau, în guvernarea ta, drumul spre închisoare. La Interne, după divorțul de PD, l-ai instalat pe Cristian David. Iar ginerele lui Vlasov nu doar că nu a ridicat nici măcar un deget să împiedice achiziția legendarelor Loganuri de poliție de 70.000 de euro bucata, dar (zice DNA) a mai și luat șpagă de jumătate de milion de euro într-o afacere imobiliară. La Justiție, dragă Călin, un alt june din gruparea Fenechiu-Vlasov, Tudor Chiuariu, a avut doar două obiective în mandat: să decapiteze DNA și să-și facă rost de o condamnare penală de trei ani pentru folosirea funcției în interesul unor privați.

Iar dacă ai ocazia să-ți amintești, dragă Călin, ultimul pe lista de față, dar primul în inima ta a fost Bogdan Olteanu, ex-șef al Camerei Deputaților. Și dacă nu ai ocazia să ți-l amintești, îți oferă prilejul DNA. Adică instituția aia pe care o bălăcărești constant de la tribuna Senatului, atât oral, cât și în scris.

Altfel, dragă Călin, la începutul mandatului de premier, îi scriai președintelui Băsescu un bilețel care suna așa: „Dragă Traian, îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. Dacă ai ocazia să vorbești la Parchet despre subiect?“. Azi, dragă Călin, îți trimit acest documentul pe care l-am redactat în legătură cu cariera ta. Dacă ai ocazia să vorbești la pușcărie despre subiectul ăsta? Măcar să fie șefii de penitenciare pregătiți să-ți pună la dispoziție un top mare de hârtie pentru viitoarele epistole, bilețele și alte comunicări „de pe cameră“.

Sursa:romanialibera.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s