Probele din dosarul „Limuzina” vor fi declasificate. Secretele MAI devin publice în procesul lui Gabriel Oprea

Magistrații au stabilit că probele dosarului în care fostul vicepremier Gabriel Oprea și șefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) sunt acuzați de achiziții ilegale vor fi declasificate.

Documentele clasificate ca secrete care ascundeau achiziții considerate suspecte destinate lui Gabriel Oprea vor fi făcute publice. Asta după ce judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins solicitarea fostului vicepremier de a respinge probele din dosar pe motiv că acestea sunt clasificate de statul român. În urma acestei decizii, procesul va fi pus pe rol, iar un complet de trei judecători va decide dacă fostul ministru este vinovat sau nu. Magistratul de cameră preliminară a mai stabilit că solicitările formulate de procurorii DNA pentru declasificarea totală, declasificarea parţială sau trecerea într-un alt grad de clasificare a unor înscrisuri de la DIPI, considerate de anchetatori ca ”mijloace de probă” vor fi puse în discuţie contradictorie şi soluţionate după începerea judecării cauzei.

Dosarul ”Limuzina”

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al DIPI- Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al acestuia, Nelu Zărnică, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, în formă continuată. Dosarul a fost denumit de presă “Limuzina” și vizează inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Hotărârile de Guvern secrete

Legislația considerată clasificată se adoptă prin intermediul Hotărârilor de Guvern secrete. Dacă în majoritatea statelor aceste decizii secretizate se fac publice după un număr de ani (între 20 și 50 de ani), la noi acestea riscă să moară secrete. Mai mult, nu este făcut public nici măcar titlul HG-ului. Declasificarea se realizează printr-un act normativ de același nivel” , ni s-a precizat de la Biroul de Presă al Guvernului. Altfel spus, tot printr-o Hotărâre care să anuleze clasificarea celei pe care o vizează. În ultimii ani, media HG-urilor secrete a fost 30, însă peste 30% din deciziile luate de Executivul condus de Petre Roman, în 1990, sunt secrete și în acest moment. Conform datelor publicate pe site- ul Camerei Deputaților doar 888 sunt publice, restul de 479 au fost ”ascunse”.”Nu există o limitare numerică a actelor normative clasificate adoptate în ședințele Guvernului într-un an calendaristic”, ni s-a mai transmis de la Palatul Victoria.Sursa:libertatea.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s